Anul trecut se lansa în premieră în România un program de certificare internațională, pentru obținerea Certificatului Dalcroze. După succesul proiectului pilot, Institutul Jaques-Dalcroze Geneva și Asociația Cultura prin Muzică anunță continuarea Programului Certificatul Dalcroze în România cu o nouă sesiune de seminarii și cursuri în perioada 2022 – 2023.
Programul va fi lansat în vara acestui an, cu prilejul Cursului Intensiv de vară ce va avea loc la Brașov în perioada 25 – 29 iulie 2022. Ulterior, programul intensiv va continua în București, în total un număr de 215 ore împărţite în cursuri de weekend, un stagiu de observare şi cursuri de vară.
Numărul de participanți este limitat la 25, care pot obține, la finalul programului Certificatul Dalcroze în România – diploma recunoscută de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva
CE ESTE DALCROZE?
Dalcroze este cea mai veche dintre pedagogiile muzicale de tip activ din lume. Într-un curs Dalcroze exercițiile de mișcare corporală sunt folosite ca să introducă noțiunile muzicale, ca de exemplu melodia, frazarea, ritmul, dinamica, textura, înălțimea. Învățarea are loc prin ascultare, experimentare, analiză și apoi redare și creare.
Punând accentul pe legătura dintre muzică, mișcare, minte și corp, metoda Dalcroze se află în centrul multor abordări artistice (muzică, dans, teatru etc.), dar și terapeutice (psihomotricitate, dizabilități, adjuvant în terapia post-traumă).
CUI SE ADRESEAZĂ ?
La această formare pot participa maxim 25 de profesioniști din domeniul muzical, profesioniști din domeniul dansului, al actoriei, al științelor educației și din domeniul terapeutic.
Pentru a fi admis la Certificatul Dalcroze în România, candidatul trebuie să dețină o diplomă de licență (titlu de licență sau echivalent) în următoarele unități: școli superioare de muzică, dans, teatru, asistență socială, psihologie, științele educației. Cei care nu activează în domeniul muzical, trebuie să aibă noțiuni muzicale de bază și să cânte just pentru a fi acceptați la această formare. Certificatul Dalcroze România este deschis atât profesioniștilor din România, cât și celor din străinătate.
PROGRAM CERTIFICATUL DALCROZE 2022 – 2023
25 – 29 Iulie 2022 : Curs Intensiv, Brașov
24 – 25 Septembrie 2022: Seminar Dalcroze, București
15 – 16 Octombrie 2022: Seminar Dalcroze, București
12 – 13 Noiembrie 2022: Seminar Dalcroze, București
10 – 11 Decembrie 2022: Seminar Dalcroze, București
14 – 15 Ianuarie 2023: Seminar Dalcroze, București
4 – 5 Februarie 2023: Seminar Dalcroze, București
4 – 5 Martie 2023: Seminar Dalcroze, București
1 – 2 Aprilie: Seminar Dalcroze, București
6 – 7 Mai: Seminar Dalcroze, București
Iulie 2023 – Curs de vară
Septembrie 2023 : Examen, București
MODALITATEA DE ÎNSCRIERE / SELECȚIE
Având în vedere că numărul de locuri este limitat la 25 de participanți, selecția va fi făcută după analiza dosarelor. Aceasta va fi făcută de o comisie condusă de Profesor Jean-Marc Aeschimann, Directorul programului.
Pentru înscriere sunt necesare:
- o scrisoare de intenție;
- CV cu două foto format pașaport;
- copia diplomei de studii (nivel licență sau master);
- completarea formularului de înscriere și dovada achitării taxei de înscriere.
Dosarul de înscriere poate fi transmis prin poștă sau depus la sediul Asociației Cultură prin Muzică: strada Povernei nr. 7, ap. 6, sector 1, București. Documentele pot fi transmise și pe e-mail, la adresa office@dalcroze.ro
CÂT COSTĂ?
PROGRAMUL CERTIFICATUL DALCROZE ÎN ROMÂNIA 2022 – 2023: 1950 euro (215 ore, 1 an de zile). Plata taxei de participare se poate face în maxim 6 tranșe.
Pentru înscrierile până la data de 1 aprilie 2022, preţul scade cu 10%
Costul include participarea la toate cursurile și seminariile organizate în cadrul Programului Certificatul Dalcroze în România 2022-2023 (iulie 2022 – septembrie 2023), care se finalizează cu susținerea examenelor obținerea Certificatului Dalcroze în România recunoscut de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva.
CARE SUNT BENEFICIILE?
- Diplomă recunoscută de Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, instituție de educație renumită la nivel mondial;
- Posibilitatea realizării Stagiului de observare în cadrul Institutului Jaques-Dalcroze Geneva;
- Perfecționare profesională prin accesarea unei pedagogii speciale de tip activ, cu acțiune recunoscută nu doar în domeniul muzical, ci și in cel terapeutic, social și medical;
- Schimb de experiență prin posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate internațională, cea a profesorilor și a profesioniștilor care aplică principiile pedagogiei Dalcroze în practica lor profesională ;
- Posibilitatea de a deveni parte activă dintr-o comunitate vie, implicată, care poate produce o schimbare pozitivă, o evoluție și o diversificare în locul în care acționează.
NU EȘTI SIGUR CĂ METODA DALCROZE ESTE PENTRU TINE?
TE INVITĂM SĂ O DESCOPERI ÎN CADRUL SEMINARIILOR DALCROZE 2021-2022, CARE SUNT ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE
Pentru că în acest moment este încă în derulare Programul Certificatul Dalcroze 2021-2022, îi invităm pe cei interesați să se convingă de utilitatea Metodei Dalcroze, participând la seminariile deja programate (19-20 februarie, 19-20 martie, 9-10 aprilie, 7-8 mai) sau la cursul de vară (25 – 29 iulie).
Participând, puteţi afla detalii din experienţa personală a cursanţilor CDR, discutând chiar cu participanţii înscriși la CDR 2021-2022.
Pentru a participa se achită o taxă de 400 de lei. Detalii despre Seminariile și programul de lucru găsiți pe site-ul
www.culturaprinmuzica.ro
Seminarul Dalcroze este organizat de Asociația Cultură prin Muzică și Institutul Jaques-Dalcroze Geneva în cadrul programului de formare continuă Certificatul Dalcroze în România (CDR) – www.dalcroze.ro
Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Parteneri: RRM – Radio România Muzical și UNMB – Universitatea Națională de Muzică București
Susținători: Slavia Pharm, Cosmovici și Asociații